1. Wykazuje właściwości antynowotworowe
(zasługa
beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny)
2. Chroni przed miażdżycą
(zasługa
beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny)
3. Obniża podatność na stres
(dzięki
zawartości magnezu)
4. Zapobiega bólom głowy
(dzięki
zawartości magnezu)
5. Obniża ciśnienie
(dzięki
zawartości potasu)
6. Reguluje pracę serca
(potas
współdziała z magnezem)
7.
Dotlenia
nas od wewnątrz
(dzięki
zawartości żelaza)
8. Zawiera kwas foliowy, który wspomaga
prawidłowy rozwój noworodka
9. Wzmacnia kości
(dzięki
zawartości witaminy K)
10. Opóźnia procesy starzenia, dzięki
zawartości witaminy E
11. Obniża cholesterol
(dzięki
zawartości witamin z grupy B)
12. Jest niskokaloryczny
Dziś rozpoczynam mój cykl
100 sprawdzonych przepisów na sukces na stole!
Średnio raz w tygodniu podam Ci mój sprawdzony przepis na udany obiad dla bliskich :)
Dziś pora na przepis numer 1 :)
Dziś pora na przepis numer 1 :)
Makaron ze szpinakiem
Składniki:
makaron tagliatelle
o.5 kg szpinaku
50 g sera np.
błękitny lazur
250 gram mascarpone
czosnek
1-2 łyżki masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
parmezan (do oprószenia)
Wykonanie:
Na rozgrzaną patelnie
wrzucasz masło, gdy się rozpuści dodajesz pokrojony bądź przeciśnięty przez
praskę czosnek (wedle uznania, ja używam 3 ząbków). Oprószasz szczyptą soli i
podsmażasz do 14 sekund (złota zasada mojego ulubionego Ricka Steina),
następnie dodajesz szpinak (chętnie używam świeżego, w całych liściach).
Mieszam liście do momentu aż zwiędną, co dzieje się względnie szybko – zależy mi,
żeby szpinaku nie podgrzewać za długo. Następnie kruszę ser z niebieską pleśnią
(lubimy błękitny lazur). Mieszam aż się rozpuści i dodaję serek mascarpone –
cały czas delikatnie acz zdecydowanie mieszając. Na koniec doprawiam do smaku
solą (z tą ostrożnie, bo już soliłyśmy czosnek, a i lazur jest słony), pieprzem
i gałką muszkatołową.
Gotowe!
W między czasie gotuję
makaron. Jak zrobić to dobrze?
Gotujemy wodę w dużym
garnku, wystarczy tyle by zakryło makaron. Gdy woda się zagotuje, w tym momencie solę ją
(używam w mojej kuchni soli himalajskiej). Następnie wrzucam makaron. Sprawdź
czas gotowania na opakowaniu, ja zawsze robię próbę w trakcie i przed czasem –
lubimy, gdy makaron stawia lekki opór pod zębami (al dente).
Jak podawać?
Podawać od razu. Na
talerz nakładam sos ze szpinakiem, na to świeżo (najlepiej z wody) makaron,
całość posypuję świeżo startym parmezanem.
Voila!
Na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz